Bel ons: 050 71 30 30

Belgische fondsenmarkt verteert crisis

jul 19, 2017

De waarde van de in België verdeelde beleggingsfondsen is in het eerste kwartaal gestegen naar 190 miljard euro. Ze overtreft voor het eerst het vorige record van eind 2006.

De Belgische fondsenmarkt heeft eindelijk de impact van de financiële crisis van 2008 en de eurocrisis van 2011 verteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische vereniging van vermogensbeheerders Beama.

De activa van de beleggingsfondsen stegen in de eerste drie maanden van dit jaar met 12,6 miljard euro of 7 procent naar 189,9 miljard. Die toename is vooral te danken aan netto-inschrijvingen. Maar ook koersstijgingen speelden een rol.

De gemengde fondsen, die zowel in aandelen als in obligaties investeren, groeiden met 6,8 miljard naar 83,5 miljard en vormen de grootste categorie. Ze omvatten ook de pensioenspaarfondsen. De aandelenfondsen groeiden met 5 miljard naar 57,1 miljard.

‘De rente op spaarboekjes en op obligaties is zeer laag. Daarom gaan mensen op zoek naar wat meer rendement’, zegt Beama-voorzitter Marnix Arickx. ‘Bovendien doet de economie het wat beter en is er iets meer vertrouwen. Daarom is er meer interesse voor aandelenfondsen.’ De grote interesse voor gemengde fondsen heeft volgens Arickx onder meer te maken met MiFID, de Europese regelgeving die beleggers moet beschermen. ‘De banken versterken hun aanbod aan gemengde fondsen. Ze lanceren fondsen met verschillende risicoprofielen.’

Ook de obligatiefondsen bleven groeien. Maar die groei was vooral het gevolg van koersstijgingen en niet van de instroom van vers geld.

De fondsen met kapitaalbescherming en de geldmarktfondsen bleven krimpen. De lage rente maakt het moeilijk aantrekkelijke fondsen met kapitaalbescherming aan te bieden. Arickx: ‘Er komen heel weinig nieuwe producten met kapitaalbescherming op de markt en de oude bereiken hun vervaldag.

 

BRON: http://www.tijd.be/nieuws/archief/Belgische-fondsenmarkt-verteert-crisis/9914969?ckc=1&ts=1500470723

 

 

 

Schrijf u in op de nieuwsbrief